Ruud Roelofsen

Met ingang van 01 april 2024 staat onze percussiegroep onder leiding van Ruud Roelofsen uit Utrecht. Daarnaast zal hij onze percussieleerlingen op gaan leiden. Ruud is geen onbekende voor ons. In de periode augustus 2011 tot 2014 was Ruud al als percussiedocent aan onze vereniging verbonden. Vanaf 1 april heeft hij deze taak dus weer opgepakt maar ook de rol van instructeur/dirigent op zich genomen. Hij zal de groep uiteraard voorbereiden op de straatoptredens die er door het jaar heen nog altijd zijn. Daarnaast gaat hij werken aan de concertoptredens waarbij hij zal focussen op een hoog entertainment gehalte. Daarnaast gaat hij de groep meenemen in het meer experimentele slagwerk. “Eens iets anders doen dan gewoonlijk om het publiek te verrassen en misschien zelfs te verbazen”, zoals Ruud zelf zegt.

En wat weten we verder nog van hem? Een greep uit zijn uitgebreide biografie:

Ruud is op 16-11-1985 geboren in Rhenen, is componist en percussionist. Zijn passie voor percussie werd al op zeer jonge leeftijd door zijn beide ouders gestimuleerd. Op achtjarige leeftijd kreeg Ruud slagwerklessen op de Muziekschool van Veenendaal bij docent Evert Gombert. Op 13-jarige leeftijd begon hij in de jongtalentenklas van het ArtEZ conservatorium in Arnhem waar hij studeerde bij Ruud Stotijn, Gert Bomhof en Martin Geessinck. Ruud behaalde zijn bachelordiploma met hoogste onderscheiding voor slagwerk aan dezelfde school bij Peter Prommel, Jan Roel Hamersma, Jan Wissink, Martin Geessinck en Ruud Stotijn. In 2008 studeerde hij als Erasmus Exchange-student aan de “Musikhochschule Münster bij Prof. Stephan Froleyks en Armin Weigert.
Ruud behaalde zijn Masterdiploma eveneens met de hoogste onderscheiding voor slagwerk aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel waar hij studeerde bij Gert Francois, Bart Quartier en Bart Bouckaert. In 2013 nam Ruud deel aan de International Ensemble Modern Academy op het Klangspuren Festival onder leiding van Ensemble Modern Frankfurt (D).

Ruud volgde masterclasses compositie bij Dmitri Kourliandski, Carola Bauckholt, Hanna Hartman, Tristan Murail, Mark André, Hèctor Parra, Bryn Harrison, Martin Schüttler, Bernard Cavanna, Ted Hearne, Jennifer Higdon, David T. Little en Martijn Padding. Als componist heeft hij inmiddels gewerkt met grote namen uit binnen en buitenland.
Zijn muziek werd uitgevoerd op festivals als de Gaudeamus Muziekweek Utrecht, Musica Viva Festival Lissabon (Pt) en Florida International Toy Piano Festival (VS).

Ruud is de ontvanger van de William T. Faricy Award 2020, uitgereikt door de Bienen School of Music van de Northwestern University voor zijn compositie “Rimpelingen”. In 2012 ontving hij de “Ingeborg Köberle”-prijs als veelbelovende student en voor zijn uitzonderlijke prestatievaardigheid aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. In 2011 was hij halvefinalist van het Gaudeamus Tolkenconcours. In 2005 won Ruud het compositieproject van “Orkest de Ereprijs”.

Ga naar zijn eigen website om nog meer over hem, z’n werk en composities te weten te komen: ruudroelofsen.com