Periode 2000 – heden

Leon Vliex weet de opgaande lijn vast te houden want tijdens het bondsconcours op 22 november 2002 te Doetinchem behaalde het orkest onder zijn leiding een ruime eerste prijs en promotie naar de afdeling Uitmuntendheid. Het fanfarekorps evenaart daarmee het niveau van 1957. Natuurlijk moeten wij daarbij de kanttekening plaatsen dat in die tijd nog op heel andere wijze werd gejureerd.

Op maandag 14 april 2003 is Muziekvereniging Constantia onderscheiden met de JJT Prijs 2003. Deze prijs is ingesteld door Persperctief 21, de lokale progressieve politieke partij in de gemeente Bunnik. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een inwoner of organisatie binnen de gemeente Bunnik die zich gedurende langere tijd op het terrein van de ecologie, de samenleving of de lokale politiek belangeloos extra verdienstelijk heeft gemaakt. In 2003 stonden organisaties en personen centraal die zich inzetten op cultureel gebeid. Uit handen van juryvoorzitter Cor Jorna-Nieuwenhuizen, heeft Constantia, tijdens een bijeenkomst in gemeenschapsgebouw De Meenthoek te Odijk, de prijs in ontvangst mogen nemen. De prijs bestond uit een wisseltrofee in de vorm van een bronzen landende uil, gemaakt door de Bunnikse kunstenares Annelies Soomers en een oorkonde.

De vereniging zoekt op velerlei wijzen de positieve publiciteit. Veelal gebeurt dit met artikelen in de regionale pers. In november 2004 haalt Constantia de landelijke televisie door medewerking te verlenen aan het EO jongerenprogramma “BlinQ”. In februari 2005 presenteert onze blaaskapel “De Krommerijn Bouwers” zich in het NCRV programma “Man bij Hond”.

In 2004 brengt Constantia een bijzonder product op de markt. De in 1955 door de Enschedese zakenman Johan Adolfs geproduceerde dorpsfilm is voorzien van toelichting, commentaar en achtergrondmuziek en wordt onder de titel “Werkhoven toen in beeld” uitgebracht op VHS videoband en DVD. Vele uren research is hier aan voorafgegaan om alle Werkhovenaren die in beeld komen te benoemen. De teksten zijn ingesproken door de heer Ed Geelen, schoonvader van een van onze leden. Het project blijkt een waar kassucces.

Vlak voor het 100 jarig bestaan neemt het fanfarekorps op zondag 11 november 2007 wederom deel aan een HAFA concertconcours. Ook ditmaal is schouwburg Amphion in Doetinchem het strijdtoneel. Het is de vierde maal dat het orkest onderleiding van dirigent Leon Vliex deelneemt aan een concertconcours. Dat de chemie tussen orkest en dirigent nog steeds aanwezig is blijkt ook nu weer. Het fanfareorkest weet namelijk ook nu weer een promotie in de wacht te slepen. 85,17 punten zijn voldoende voor een promotie naar de 2e divisie (vh. ereafdeling). In 1941 bereikte het orkest ook ooit de ereafdeling. Maar we mogen rustig zeggen dat het toenmalig niveau niet te vergelijken is met het hoge niveau anno 2007. Met enige trots merken we tot slot aan dat Constantia als eerste fanfare uit de Kromme Rijnstreek dit hoge niveau weet te behalen.

Vanaf begin 70-er jaren van de vorige eeuw heeft de heer Hein Hermsen uit Werkhoven veel festiviteiten in Werkhoven vastgelegd op film en video. Daarmee heeft hij onbewust een uniek filmisch dorpsarchief opgebouwd. Constantia heeft de heer Hermsen eind 2007 benaderd met het verzoek zijn filmmateriaal te gebruiken voor de samenstelling van een nieuwe dorpsfilm. Na het succes van Constantia’s eerste filmproject is in 2008 een daarom een tweede dorpsfilm op DVD uitgebracht onder de titel “Werkhoven, de Film”, samengesteld uit het materiaal van de heer Hermsen en nog enkel andere bronnen uit Werkhoven.

In 2008 vierde de vereniging haar 100 jarig bestaan. De aftrap van de festiviteiten werd gegeven tijdens het Nieuwjaarsconcert op zondag 6 januari 2008. De vereniging presenteerde tijdens dit concert ook een nieuwe dorpsfilm. Deze film toont een overzicht van vele feestelijkheden in Werkhoven welke in de loop der jaren hebben plaatsgevonden. In het weekend van 28, 29 en 30 maart 2008 verzorgde Constantia haar jubileumconcerten. Aan dit concert werd tevens meegewerkt door het Werkhovens Toneelgezelschap. Zij belichten tijdens diverse, vaak hilarische scetches, de historie van Constantia. Daarnaast beleefden we de wereldpremiere van “Waar de Krommerijn Meandert”. Een werk, speciaal voor ons jubileum, door onze dirigent Leon Vliex gecomponeerd. Een van de andere hoogtepunten van de jubileumconcerten was de uitreiking van de zilveren ere penning van de Gemeente Bunnik door toenmalig burgemeester Van Rijnbach. Constantia ontvangt deze erepenning als eerste vereniging binnen de gemeente vanwege haar grote maatschappelijke betekenis.

In mei van dat jaar verrees er op het terrein van de voormalige camping van de familie Anton en Wil van Echtelt een enorme feesttent. Deze feesttent was het onderkomen van vele activiteiten in het weekend van 16, 17 en 18 mei. Op vrijdagavond werd er een indrukwekkend concert verzorgd door het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee. Nadat de vereniging veel van haar relaties heeft mogen begroeten tijdens een jubileumreceptie op zaterdagmiddag 17 mei, werd ‘s avonds een gigantisch jongerenfeest gevierd met onder andere een optreden van de op dat moment populaire zanger “Starkoo”.

De zondag werd geopend door de Waalkantmuzikanten uit het Land van Maas en Waal met een gezellig frühschoppen. Zondagmiddag gingen ruim 150 leerlingen van de basisscholen uit Werkhoven onder begeleiding van Drumfanfare Victoria uit Bunnik, in optocht naar de feesttent. In de week voorafgaand aan ons feestweekend hadden zij al deelgenomen aan diverse workshops waarbij zij zelf muziekinstrumenten maakten en een muziekstuk in hadden gestudeerd. Samen met theater Fort van de Verbeelding en een ensemble bestaande uit Constantia muzikanten lieten zij van zich horen tijdens Het Groot Zelfgemaakt Feesttent Orkest. Het was een hele happening waar de in grote getalen toegestroomde papa’s en mama’s van de deelnemende kinderen, hoorbaar en zichtbaar van genoten. Voor de kinderen was het ook een hele belevenis. De zondag, en daarmee het feestweekend, werd afgesloten met een Open Podium en de trekking van de grote jubileumloterij.

Net voor de zomervakantie presenteerde de vereniging zich nog eenmaal in volle glorie tijdens het Midzomerconcert op zaterdag 12 juli 2008. Ondanks de soms dreigende wolken en het feit dat de temperaturen niet echt zomers aanvoelden konden alle onderdelen van Constantia zich in volle breedte presenteren.

Het laatste grote evenement in dit jubileumjaar was het Jubilarissenconcert op zaterdag 22 november 2008. De parochiekerk van Werkhoven vierde in dit jaar ook haar 100 jarig bestaan. Samen met het kinderkoor en het gemengd dames en herenkoor werd onder zeer grote belangstelling een gevarieerd programma gepresenteerd.

Tijdens de door de dorpsraad Werkhoven georganiseerde discussieavond ‘Werkhoven, waarheen?’ op vrijdag 17 april 2009, is aan Constantia de Zilveren Wisselbezem uitgereikt voor het mooiste dorpsmoment 2008. Deze prijs wordt jaarlijks door de dorpsraad toegekend aan de organisator of initiatiefnemer van een onvergetelijk dorpsmoment. Constantia ontving de prijs in het bijzonder voor het in mei 2008 georganiseerde “Groot Zelfgemaakt Feesttent Orkest”.

Op zondag 31 oktober 2010 heeft de fanfare deelgenomen aan het 1e Kromme Rijn Muziekfestijn in het Houtense theater Aan de Slinger. Het idee wat in onze ledenvergadering van 2009 ontstond is door intensieve samenwerking met de overige 5 muziekverenigingen uit de Kromme Rijnstreek geworden tot een zeer geslaagde muzikale dag. Na een gedegen voorbereiding van een zeer afwisselend programma, werd door ons fanfareorkest voor de eerste keer een tweede divisie stuk uitgevoerd en beoordeeld door een vakjury. Het resultaat mocht er zijn! Zowel de prijs namens de vakjury als de publieksprijs werd mee genomen naar Werkhoven. Een prachtig resultaat!

Op zaterdag 24 november 2012 heeft het fanfareorkest de opdracht om te bewijzen dat verblijf in de 2e divisie FANFARE terecht is. Onder leiding van dirigent Leon Vliex wordt deelgenomen aan het CBOW concertconcours te IJsselstein. Het orkest maakt met haar optreden indruk en daarmee alle verwachtingen waar. Met 80,08 punten wordt een eerste prijs behaald. Met vertrouwen gaan we daarom richting het 105 jarig bestaan.

Op 20 april 2013 vertrok onze fanfare in een luxe touringcar naar het Friese Menaldum voor een leuke uitwisseling met de gelijknamige fanfare aldaar. In de bus was het al gezellig, maar bij aankomst was het toch even spannend of het zou klikken tussen de leden van beide verenigingen. Dat bleek echter geen enkel probleem. Na een ontvangst serenade en een dag vol activiteiten  werd deze uitwisseling afgesloten met een gezamenlijk concert waarbij bij de laatste 2 nummers beide fanfares op het podium zaten!

KersenProms 2015

Het was de wens van fruitteler en ondernemer Wim Oskam uit Werkhoven om samen met Constantia iets te organiseren waar iedereen zou kunnen ervaren wat Constantia nog meer in haar mars heeft. Wij hadden op onze beurt de wens om de generatie die we ‘nooit’ zien tijdens onze concerten te bereiken. Met de Kersenproms op zaterdag 22 juni 2013 zijn beide wensen in vervulling gegaan. KersenProms is een evenement in de traditie van (The Last) Night of the Proms. Klassiekers uit de muziek- en popgeschiedenis en hedendaagse toppers wisselen elkaar af tijdens een aaneengeschakelde show met zang, dans en geweldige muziek. Niemand durfde vooraf te voorspellen hoe dit uit zou gaan pakken. Maar in iets meer dan 6 maanden werd er een geweldig evenement opgezet. Ondersteunt door een druk bezochte eigen website, facebookpagina en twitteraccount zijn meer dan 500 bezoekers op de Kersenproms afgekomen en hebben zij een fantastisch feest mogen beleven. De muzikanten, zangers, zangeressen en het combo hebben heel veel plezier mogen beleven aan de uitvoering van de avond. Na afloop ontvingen we veel complimenten en bedankjes voor de geweldige avond en men sprak de wens uit voor een 2e editie in 2014. Die kwam er uiteindelijk ook. De Kersenproms beleefde uiteindelijk in juni 2017 zijn tot nu toe laatste voorstelling.

Op 24 december 2016 ontvingen we bericht dat Gerard van der Poel was overleden. Op zondag 11 december mochten we Gerard nog een geweldige serenade brengen voor zijn 75e verjaardag. Zijn “William Blueheart March” klonk vol overtuiging en misschien wel nog nooit zo mooi. We spraken de wens uit hem snel weer in ons midden te hebben want dat kopje koffie in de pauze was hem zo graag gegund. Constantia verliest met het heengaan van Gerard een trouw lid en een grote vriend. Gerard ademde bij wijze van spreken Constantia en was meer dan 50 jaar lid. Hij is altijd vol gegaan voor zijn club. Of het nu was als lid van de blaaskapel, als onderhoudsman voor de instrumenten en uniformen maar vooropgesteld als onderdeel van het orkest.

Wordt vervolgt…