Fanfareorkest

Een van de steunpilaren en tevens oudste onderdeel van Constantia is het fanfareorkest. Het orkest bestaat momenteel uit 34 leden. Het orkest komt uit in de 2e divisie Fanfare.

Sinds 1908 de beslissing werd genomen een fanfare op te richten, is het orkest met wisselende successen uiteindelijk uitgegroeid tot de huidige vorm en niveau. Het bestuur van Constantia heeft begin 80-er jaren van de vorige eeuw zich een bepaald kwaliteitsdoel voor ogen gesteld. Hierop is de thans nog gehanteerde opleidingsvorm gebaseerd en dienen de dirigenten zich ten dienste te stellen van dit doel. Daarbij dient men uiteraard ook niet het plezier in muziek maken uit het oog te verliezen.

Sinds december 1993 staat het orkest onder leiding van dirigent Leon Vliex uit IJsselstein (Utr.). Hij nam het stokje over van dirigent Martin de Boer. In november 1994 wist Leon Vliex met het orkest reeds het eerste succes binnen te halen. Tijdens een bondsconcours te Doetinchem promoveerde het orkest namelijk naar de eerst afdeling. Naar aanleiding van dit resultaat werd in januari 1995 deelgenomen aan de FKM kampioenswedstrijden te Venlo. Het fanfareorkest wist op dat moment de kampioenstitel in de 2e afdeling in de wacht te slepen. Bij het bondsconcours in november 1997 te Etten-Leur wist het orkest zich met overtuigende cijfers te handhaven in de eerste afdeling.

Op 10 november 2002 nam het fanfareorkest wederom deel aan een concours te Doetinchem wat wederom een succes werd. Het orkest wist een prachtige eerste prijs in de wacht te slepen met promotie naar de afdeling Uitmuntendheid.

Aan de succesreeks van dirigent Leon Vliex lijkt vervolgens geen eind te komen. Op 11 november 2007, zo vlak voor het 100 jarig bestaan van de fanfare, neemt een 3-koppige jury tijdens het HAFA-concours te Doetinchem wederom een proef van bekwaamheid af. Het orkest komt nu, zoals dat tegenwoordig zo mooi heet, in de 3e divisie uit. Het optreden resulteerde nu in 85,17 punten wat promotie naar de 2e divisie betekende. Een historisch beladen resultaat want nimmer in het 100 jarig bestaan van de vereniging heeft het orkest dit niveau weten te behalen. In 1941 was er ook sprake van dat de fanfare uitkwam in de, toen geheten, ere-afdeling. Echter het toenmalige niveau, met concoursen op “het land van boer Pieters”, is nauwelijks nog te vergelijken met het niveau anno nu. Aardige bijkomstigheid is dat ons fanfareorkest hiermee het eerste orkest uit de Kromme Rijnstreek is die de hogere HAFA-divisies weet te behalen.
Op zaterdag 24 november 2013 bevestigt het orkest haar plaats in de 2e divisie door met 80,08 punten een eerste prijs te behalen tijdens het concertconcours te IJsselstein (Utr).

Met Leon Vliex op de bok werden ook de thema concerten geïntroduceerd. Het publiek krijgt voortaan een avondvullend programma voorgeschoteld waar entertainment en muzikaliteit hand in hand gaan. Daarbij wordt regelmatig de samenwerking gezocht met onder meer de toneelvereniging uit Werkhoven, muzikanten en muziekverenigingen uit de regio en zelfs beroepsmusici. In de periode 2013 – 2017 komt dit tot een tot dan toe hoogtepunt met de KersenProms in samenwerking met fruitondernemer Wim Oskam.

Op zondag 26 november 2017 behaalt het orkest met 83,75 punten een overtuigende 1ste prijs tijdens het door de Muziekbond Gelderland-Flevoland georganiseerde muziekconcours in de Hanzehof te Zutphen. Het is een bewuste keuze om ditmaal in de 3e divisie fanfare uit te komen. De driekoppige jury was bijzonder te spreken over de mooie orkestklank, de goede voordracht, het getoonde enthousiasme en de inzet.

Het 110 jarig bestaan in 2018 wordt gevierd met maar liefst twee grote theaterconcerten. In april van dat jaar wordt, samen met de toneelgroep BeZet uit Werkhoven, in de uitverkochte grote sportzaal van MFA Het Kwartier in Werkhoven, de geschiedenis van Werkhoven en Constantia op de planken gezet. Het fanfareorkest had de programmering aangepast aan de tijdlijn in het verhaal. Om de moeizame akoestiek van de sporthal te overwinnen, werd het orkest met geluidstechniek ondersteund door studenten van het Koninklijk Conservatorium uit Den Haag.
In november presenteert de vereniging het And’re Rieu Theaterconcert. Onze dames waren voor de gelegenheid gehuld in prachtige baljurken en de heren in jacquet met slipjas. Wat volgde was een geweldige show met bekende walsen, afgewisseld met tango’s van Astor Piazzolla, Nederlandstalige luisterliedjes en Zuid Amerikaans vuurwerk. Als gasten traden pianist Bert van den Brink, trombonist Paul Langerman en presentator/zanger Benjamin Murck. Het concert was 3 weken voor aanvang, binnen 4 dagen na start van de kaartverkoop, ook nu weer uitverkocht!