Fanfareorkest

Een van de steunpilaren en tevens oudste onderdeel van Constantia is het fanfareorkest. Het orkest bestaat momenteel uit 34 leden. Het orkest komt uit in de 2e divisie Fanfare.

Sinds 1908 de beslissing werd genomen een fanfare op te richten, is het orkest met wisselende successen uiteindelijk uitgegroeid tot de huidige vorm en niveau. Het bestuur van Constantia heeft begin 80-er jaren van de vorige eeuw zich een bepaald kwaliteitsdoel voor ogen gesteld. Hierop is de thans nog gehanteerde opleidingsvorm gebaseerd en dienen de dirigenten zich ten dienste te stellen van dit doel. Daarbij dient men uiteraard ook niet het plezier in muziek maken uit het oog te verliezen.

Sinds december 1993 staat het orkest onder leiding van dirigent Leon Vliex uit IJsselstein (Utr.). Hij nam het stokje over van dirigent Martin de Boer. In november 1994 wist Leon Vliex met het orkest reeds het eerste succes binnen te halen. Tijdens een bondsconcours te Doetinchem promoveerde het orkest namelijk naar de eerst afdeling. Naar aanleiding van dit resultaat werd in januari 1995 deelgenomen aan de FKM kampioenswedstrijden te Venlo. Het fanfareorkest wist op dat moment de kampioenstitel in de 2e afdeling in de wacht te slepen. Bij het bondsconcours in november 1997 te Etten-Leur wist het orkest zich met overtuigende cijfers te handhaven in de eerste afdeling.

Op 10 november 2002 nam het fanfareorkest wederom deel aan een concours te Doetinchem wat wederom een succes werd. Het orkest wist een prachtige eerste prijs in de wacht te slepen met promotie naar de afdeling Uitmuntendheid.

Aan de succesreeks van dirigent Leon Vliex lijkt vervolgens geen eind te komen. Op 11 november 2007, zo vlak voor het 100 jarig bestaan van de fanfare, neemt een 3-koppige jury tijdens het HAFA-concours te Doetinchem wederom een proef van bekwaamheid af. Het orkest komt nu, zoals dat tegenwoordig zo mooi heet, in de 3e divisie uit. Het optreden resulteerde nu in 85,17 punten wat promotie naar de 2e divisie betekende. Een historisch beladen resultaat want nimmer in het 100 jarig bestaan van de vereniging heeft het orkest dit niveau weten te behalen. In 1941 was er ook sprake van dat de fanfare uitkwam in de, toen geheten, ere-afdeling. Echter het toenmalige niveau, met concoursen op “het land van boer Pieters”, is nauwelijks nog te vergelijken met het niveau anno nu. Aardige bijkomstigheid is dat ons fanfareorkest hiermee het eerste orkest uit de Kromme Rijnstreek is die de hogere HAFA-divisies weet te behalen.
Op zaterdag 24 november 2013 bevestigt het orkest haar plaats in de 2e divisie door met 80,08 punten een eerste prijs te behalen tijdens het concertconcours te IJsselstein (Utr).