Muziekvereniging Werkhoven

Ruud Roelofsen

Sinds augustus 2011 verzorgt Ruud Roelofsen (1986) uit Ede de opleiding van onze percussieleerlingen.

Ruud Roelofsen werd op 16 November 1985 geboren te Rhenen. Zijn passie voor slagwerk werd al op zeer jonge leeftijd aangewakkerd door zijn beide ouders. Op achtjarige leeftijd ging hij voor zijn lessen naar de muziekschool te Veenendaal waar hij les kreeg van Evert Gombert. Op dertienjarige leeftijd begon hij aan de vooropleiding van het conservatorium in Arnhem waar hij les kreeg van Ruud Stotijn, Gert Bomhof en Martin Geessinck. Op dezelfde school behaalde Ruud ook zijn Bachelorstudie met hoogste onderscheiding voor slagwerk bij de docenten Peter Prommel, Jan Roel Hamersma, Jan Wissink, Martin Geessinck en Ruud Stotijn. In 2008 studeerde hij als uitwisselingsstudent aan de "Musikhochschule Münster in der Westfälischen Wilhelms-Universität" bij Prof. Stephan Froleyks en Armin Weigert.

Ruud haalde zijn Masterstudie tevens met hoogste onderscheiding voor Klassiek Slagwerk aan het Koninklijk Conservatorium Brussel bij de docenten Gert Francois, Bart Quartier en Bart Bouckaert.

Ruud werkte samen met sleutelfiguren uit de hedendaagse muziek als Helmut Lachenmann, Peter Ëotvös, Yannis Kyriakides, Mark Applebaum, Wolfgang Heisig, Symon Clarke, Matthijs van Driel, Dolf de Kinkelder, Barry Guy, Kris Defoort, Kim Cascone, Will Eisma, ea. In 2005 won Ruud het compositieproject van Orkest de Ereprijs en in 2011 was hij als solist halve finalist op het Gaudeamus Vertolkers Concours. Als remplaçant speelde hij o.a. bij het Gelders Orkest, het Orkest van het Oosten, het Noord Nederlands Orkest, Brussels Philharmonic, Orkest de Ereprijs, '"Sizzle" ensemble for modern music' en Fanfarekorps Koninklijke Landmacht "Bereden Wapens". Hij speelde concerten in festivals als Mommenta Dortmund (D), “Ensembles houden open huis” Amsterdam (NL), “Musik unserer Zeit” Muenster (D), Klangzeitfestival Muenster (D), Grachtenfestival Amsterdam (NL), Muziekfestival Middelburg (NL), Festival de Canarias (Esp), Hollandse Rituelen (NL), World Soundtrack Awards (B), Ars Musica (B).

Door de enorme financiele steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Jan en Tina Huizinga Fonds en het Petronella Andriesse Fonds was Ruud in staat om in 2011 een prachtig nieuwe marimba aan te schaffen.

Ruud heeft ook een eigen site: [klik hier!].