Muziekvereniging Werkhoven


Toen in 1988 muziekvereniging Constantia uit Werkhoven haar 80 jarig bestaan vierde, ging een bijzonder werk in première: het “Divertimento voor piano en
fanfareorkest” van plaatsgenoot Rob Goorhuis. Hij componeerde het werk i.o.v. het Fonds voor de Scheppende Toonkunst, op uitnodiging van Constantia speciaal
voor dit lustrum.

Na de première-uitvoering ontstond het idee om het werk vast te leggen op CD die daarnaast gevuld zou moeten zijn met meer werken van unieke samenstelling in de bezetting. Het –voor zover bekend- enige ander concert in deze samenstelling is het “Concert voor piano en fanfareorkest” van componist Kees Schoonenbeek en zou in ieder geval ook een plaats moeten krijgen op deze CD. Het toeval wilde dat de Werkhovense pianorestaurateur Evert Snel met pianist Daniël Wayenberg tot overeenstemming was gekomen om de luthéal (een in een piano ingebouwd mechaniek uit het begin van deze eeuw om de klankkleur te kunnen beïnvloeden) in een moderne Italiaanse vleugel, de Fazioli, te plaatsen. Daniël Wayenberg schreef ondertussen een moderne compositie, toegespitst op het combineren van de klankkleur van luthéal en viool. Voor het project van een CD rondom bijzonder combinaties van muziekinstrumenten zou dit een welkome aanvulling zijn en Daniël Wayenberg gaf toestemming deze nieuwe compositie op te nemen en uit te brengen op de CD.

Gezocht werd nog een werk dat de brug kon slaan tussen de combinatie strijkers/toetsen en blazers/toetsen. Dit werd gevonden in het “Militaire Septet” van J.N. Hummel een werk voor strijkers, blazers en toetsen. Met deze invulling wordt ook een groot deel van de muziekgeschiedenis in vogelvlucht doorgenomen: de Barok is vertegenwoordigd door Kees Schoonenbeek, die bij componisten uit die tijd thema’s voor zijn pianoconcert vond. In de “Klassieke” periode kan het Septet van Hummel een plaats vinden. Invloeden van Béla Bartok zijn te vinden in het werk van Rob Goorhuis. Daniël Wayenberg tenslotte, kan een representant genoemd worden van de moderne, en zelfs experimentele klassieke muziek.

De CD is tevens een samensmelting geworden van de amateuristische met de professionele muziekuitoefening met medewerkenden als Daniël Wayenberg (luthéal), Theo Olof (viool), Ko van der Velpen (piano), het Fazioli Ensemble en fanfareorkest Constantia o.l.v. dirigent Martin de Boer.
Op deze CD treft u ook enkel en alleen primeurs aan want geen van de werken zijn ooit op CD uitgebracht.

U komt in bezit van deze bijzondere CD door overmaking van € 12,- op IBAN rekeningnummer NL53 INGB 0002395063 t.n.v. Constantia Werkhoven o.v.v. uw naam, adres, woonplaats en “bestelling CD”.

Beluister hier enkele fragmenten:
test